Bliv sexolog med en certificeret sexolog uddannelse

Denne uddannelse giver dig de nødvendige kompetencer, færdigheder og praksiserfaring til at arbejde professionelt som parterapeut og sexolog. Du får en solid faglig og praktisk viden til at hjælpe både enkeltpersoner og par med at styrke deres relationer og arbejde med intime og sexologiske problematikker.

Vi starter ny uddannelse forår ’25. 

Uddannelsen til professionel sexolog hos Gestaltinstituttet

Hos Gestaltinstituttet tilbyder vi en certificeret sexolog uddannelse målrettet fagprofessionelle, der ønsker at specialisere sig i sexologisk rådgivning og terapeutisk praksis. Uddannelsen kombinerer klinisk sexologi med praksistræning og supervision – og giver dig kompetencerne til at arbejde professionelt som sexolog i egen praksis eller i tilknytning til eksisterende faglige sammenhænge.

Som studerende opnår du en dyb forståelse af seksuelle problemstillinger, relationelle mønstre og den rolle, seksualitet spiller i menneskers trivsel og livskvalitet. Uddannelsen er praksisnær, etisk funderet og fagligt ambitiøs – og den kvalificerer dig til at gøre en reel forskel som professionel sexolog.

Hvad lærer du på vores sexolog uddannelse?

Vores sexolog uddannelse er udviklet til at give dig et solidt fagligt fundament i klinisk sexologi og en praksisnær tilgang til arbejdet med seksualitet og intimitet. Du bliver undervist i emner som lyst, seksuel identitet, grænser, skam, traumer, relationer og samtykke – og du lærer at møde klienter med faglighed, empati og respekt.

Undervisningen kombinerer teoretisk indsigt med konkrete metoder og øvelser, så du bliver trænet i både individuel sexologisk rådgivning og samtaler med par. Du arbejder med egne holdninger og grænser som en del af det faglige udviklingsforløb – fordi professionel sexologisk praksis forudsætter personlig bevidsthed og etisk ansvarlighed.

Du får desuden supervision og refleksion gennem hele uddannelsen, så du opbygger de kompetencer, der gør dig i stand til at arbejde trygt og kvalificeret med komplekse sexologiske problemstillinger.

Hvordan arbejder en professionel sexolog?

Som professionel sexolog arbejder du med at skabe trygge rammer, hvor klienter kan udforske og forstå deres seksualitet, relationer og følelsesmæssige udfordringer. Det kan være individuelle forløb eller samtaler med par, der ønsker støtte til at håndtere alt fra manglende lyst og grænseproblematikker til utroskab, kropslig usikkerhed eller seksuelle traumer.

Din opgave er ikke at give hurtige løsninger, men at hjælpe klienten til refleksion og indsigt – og skabe mulighed for forandring gennem dialog, nysgerrighed og faglig viden. Vores sexolog uddannelse klæder dig på til at møde komplekse og sårbare emner med ro, klarhed og et professionelt etisk ståsted.

Du får desuden værktøjer til at arbejde med sexologisk rådgivning i både forebyggende, støttende og terapeutiske sammenhænge – i egen praksis eller som del af dit nuværende fagområde.

En tilfredsstillet seksualitet vil smitte af og give indre styrke, en følelse af kraftfuldhed, der kan præge mange af livets andre forhold”.

- Wilhelm Reich

Det siger vores studerende om uddannelsen

“Kvaliteten af undervisningen er helt i top. Det er fantastisk at tage en uddannelse, hvor alt man bliver undervist i, er utroligt spændende og videreformuleret på en måde, hvor man hele tiden føler, man kan være med”.

Læs flere referencer her

Certificeret sexologisk praksis

Gestaltinstituttets sexolog uddannelse er en fagligt ambitiøs efteruddannelse, der sigter mod høj kvalitet, etisk ansvarlighed og reel praksisforankring. Som certificeret sexolog fra Gestaltinstituttet får du en uddannelse, der skiller sig ud fra mange kortere og mere overfladiske forløb – og som lever op til branchens etiske og faglige krav.

Uddannelsen kombinerer klinisk sexologi, praksistræning og supervision, så du udvikler de nødvendige kompetencer til at arbejde selvstændigt og professionelt med seksualitet. Du får desuden mulighed for at søge optagelse i relevante faglige netværk, herunder DACS (Danish Association for Clinical Sexology), som stiller krav til både faglighed og etik.

Hvem kan tage en uddannelse som sexolog?

Vores sexolog uddannelse henvender sig til fagpersoner, der ønsker at arbejde professionelt med seksualitet og relationer. Det kan fx være psykoterapeuter, psykologer, sygeplejersker, pædagoger, fysioterapeuter, socialrådgivere, undervisere eller andre, der allerede arbejder med mennesker i en rådgivende, terapeutisk eller sundhedsfaglig kontekst.

Vi forventer, at du har et solidt fagligt og menneskeligt fundament og er parat til at indgå i et praksisorienteret læringsforløb, hvor din egen faglige udvikling går hånd i hånd med personlig refleksion.

Du kan læse mere om de konkrete adgangskrav på siden med optagelseskriterier for sexolog uddannelsen.

Hvad er formålet med sexolog uddannelsen?

Uddannelsen er skabt med fokus på både faglig og personlig udvikling. Som studerende vil du:

  • Tilegne dig viden og erfaring om relationelle og seksuelle problemstillinger
  • Opnå indsigt i både teoretiske og praktiske sexologiske tilgange
  • Integrere den psykoterapeutiske dialog i det sexologiske felt
  • Trænes i terapeutiske samtaler og sexologisk rådgivning, individuelt og med par
  • Udvikle dine kompetencer gennem praksis, supervision og refleksion
  • Indgå i et læringsmiljø præget af personlig vækst og faglig fordybelse
  • Arbejde med etik, mangfoldighed og grænsesætning i sexologisk kontekst
  • Styrke din evne til at navigere i den relationelle og seksuelle proces med klienter

Med udgangspunkt i disse mål bliver du i stand til at skabe trygge og tillidsfulde rammer, hvor klienter kan udforske deres seksualitet og relationer med støtte og faglighed.

Hvordan bliver man sexolog hos Gestaltinstituttet?

For at blive optaget på vores sexolog uddannelse skal du opfylde en række faglige kriterier og være klar til at indgå i et læringsforløb med fokus på både teori, praksis og etik. Når du er optaget, følger du et struktureret undervisningsforløb med faste moduler, praksisøvelser, supervision og løbende refleksion.

Undervisningen er tilrettelagt, så du kan deltage ved siden af dit nuværende arbejde, og der afholdes både infomøder og individuelle samtaler, hvor du kan få afklaret, om uddannelsen er det rette match for dig.

Vil du vide mere om tilmelding og næste holdstart? Du kan tilmelde dig et infomøde her eller gå direkte til tilmeldingssiden for sexolog uddannelsen.

Gestaltterapi som det relationelle fundament for sexologisk praksis

Sexolog uddannelsen på Gestaltinstituttet er funderet i den relationelle gestaltterapi. Det betyder, at du gennem hele forløbet arbejder med nærvær, kontakt og dialog som centrale principper i mødet med dine klienter. Gestaltterapien styrker din evne til at være til stede, lytte åbent og reagere nuanceret – kvaliteter, der er afgørende i arbejdet med seksualitetens mange facetter.

Vil du vide mere om metoden? Læs om hvad gestaltterapi er her.

Klar til at tage en certificeret sexolog uddannelse?

Sexualitet er en vigtig del af menneskets liv, og som professionel sexolog er du med til at gøre en reel forskel. Med en certificeret sexolog uddannelse fra Gestaltinstituttet får du både faglig viden og praktisk træning til at arbejde kvalificeret og etisk med sexologiske problemstillinger.

Er du nysgerrig på uddannelsens opbygning – eller ønsker du at arbejde med både sexologi og parterapi?

Så kan du læse mere om vores kombinerede parterapeut og sexolog uddannelse her.

Undervisere

Anette Krogh

Klinisk sexolog (DACS),
Supervisor. (EAGT. European Association of Gestalttherapy)
Gestaltterapeut. (EAGT. European Association of Gestalttherapy)
Parterapeut (GATLA. Gestalt Institute of Los Angelses)
Læs mere her


Karen Yde Hove

Speciallæge i Almen Medicin.
Supervisor.
Censor i Almen Medicin.

Censor på Masteruddannelsen i Sexologi på AAU.
Praksiskonsulent for Kvindeafdelingen, Hospitalsenhed Midt.
Tutorlæge for medicinstuderende og uddannelseslæger.


Helle Nygaard Gerbild

Ph.d., fysioterapeut og Sundhedsfaglig kandidat
Sexologisk rådgiver (DACS) og Master i Sexologi.
Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS).
Lektor ved University College Lillebælt
Bestyrelsesmedlem af K.Vinders Fond


Martha Helliesen

Ph.D. Interdisciplinary; Sexology & Psychology & Neuroscience
Cand.Scient (M.S.) Physiology
Gestalt Therapist
Gestalt Supervisor
Licensed Massage Therapist
Certified Personal Trainer
Corrective Exercise Specialist
Læs mere her

 

Noah Le Lyngholm 

Læge (cand.med.)
Politisk aktivist med fokus på transpersoners rettigheder
Rådgiver og underviser i LGBTQIA+ personers sundhed, køn og seksualitet
Konsulent for NGO’er i Danmark og Tyskland
Under uddannelse til gestaltterapeut ved Gestaltinstituttet


Trine Dupont

Oplevelses-orienteret psykoterapeut
Grunduddannelse ved Institut for krop- og gestaltterapi
Forfatter til “Berørt – seksualitet som livskraft”
Kursusudbyder i tantramassage
Foredragsholder
Tantramassør
Læs mere her


Jørn Uhrenholt

Systemisk-Narrativ Psykoterapeut og Supervisor
Forfatter til “Berørt – seksualitet som livskraft”
Kursusudbyder i tantramassage
Foredragsholder
Tantramassør
Læs mere her

 

Vores undervisere er specialister med mange års praksis erfaring i arbejdet med parterapi, individuel terapi samt klinisk og professionel sexologi.
Der vil være flere gæsteforelæsere og foredragsholdere under studiet.

Moduler

Uddannelsen forløber over halvandet år og består af ni 3-dages moduler inklusiv et eksternat.
OBS: Rækkefølgen af modulerne 4, 5 og 6 er ændret. Indholdet er som beskrevet. 
Hent endeligt program lidt højere oppe på siden. 

Modul 1

Introduktion til klinisk sexologi

  • Menneskets parforhold og seksualitet set i et historisk, kulturelt, sociologisk og religiøst perspektiv.
  • Seksualitet som bio-psyko-socialt fænomen.
  • Hvad er klinisk sexologi?
  • Mænd og kvinders seksualitet.
  • Kønsroller og parforhold.
  • Sex og samliv i et livsforløb.
  • Introduktion til parterapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.

Modul 2

Sexologi og terapeutisk dialog

  • Terapeutisk relation og dialog.
  • PLISSIT-modellen.
  • Seksualitet og relationer.
  • Parterapeutisk teori og metode.
  • Seksuel lyst og lystmodeller.
  • Lystproblematikker.
  • Erotik og intimitet.
  • Sensualitet og nydelse.
  • Relationelle problemstillinger.
  • Projekt SEXUS.
  • Parterapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.

Modul 3

Seksuel sundhed og trivsel

  • Anatomi og fysiologi.
  • Seksuel sundhed og trivsel.
  • Seksuelle problemstillinger og seksuelle dysfunktioner.
  • Terapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.
  • Case-arbejde og supervision.

Modul 4

Køn, seksuel identitet og seksuel orientering

  • Kultur, relationer og seksualitet.
  • Seksuel mangfoldighed.
  • Kønsidentitet og homoseksualitet.
  • Seksuelle mangfoldigheder.
  • Terapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.
  • Case-arbejde og supervision.

Modul 5

Feltarbejde og studietur

  • Feltundersøgelse af seksualitet.
  • Observation og etnografi.

Modul 6

Parterapeutiske problemstillinger

  • Kærlighed og forelskelse.
  • Familien og parforholdet.
  • Skam og skyld.
  • Utroskab.
  • Misbrug.
  • Parterapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.
  • Case-arbejde og supervision.

Modul 7

Traumer og misbrug

  • Tabu og traumer.
  • Seksuelle overgreb.
  • Seksuelle krænkelser.
  • Overgrebspersoner og offer.
  • Seksualitet i medier, pornografi, cybersex og kommerciel sex.
  • Refleksioner over fremtidens seksualitet.
  • Parterapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.
  • Case-arbejde og supervision

Modul 8

Parterapeutiske og sexologiske problemstillinger

  • Integration af sexologi og parterapi
  • Parterapeutiske og sexologiske samtaler.
  • Øvelse, træning og metoder.
  • Case-arbejde og supervision.

Modul 9

Eksamen

  • Eksamen.
  • Fremlæggelse af case-analyse.

   
Datoer Randers 2025/26

Studiestart Randers august 2025
Niels Brocks gade 8, 3, 8900 Randers C

MODUL 1:       22. august – 24. august 2025
MODUL 2:       24. oktober – 26. oktober 2025
MODUL 3:       12. december – 14. december 2025 
MODUL 4:       6. februar – 8. februar 2026
MODUL 5:       10. april – 12. april 2026
MODUL 6:       12. juni – 14. juni 2026
MODUL 7:       21. august – 23. august 2026
MODUL 8:       16. oktober – 18. oktober 2026
MODUL 9:       11. december – 13. december 2026

Gestaltinstituttet

Pris 2025/2026

Pris: kr. 47.800,- kr.

Prisen er eksklusiv eksamen (2500,- kr). Der er mulighed for betalingsordninger, kontakt Anette Krogh.