Sådan arbejder jeg som gestaltterapeut (med hele mennesket)

af | 13. april 2025 | Gestaltterapi, Nyheder

Som gestaltterapeut hører jeg ofte spørgsmålet: “Hvordan adskiller gestaltterapi sig fra andre terapiformer?” Mit enkle svar er, at jeg arbejder med hele mennesket – ikke blot med tanker eller isolerede problemer. Men hvordan ser dette ud i praksis? I dette indlæg vil jeg give konkrete eksempler på, hvordan jeg som gestaltterapeut arbejder med klienter for at inddrage alle aspekter af deres væren i verden, med særligt fokus på det relationelle felt.

Moderne gestaltterapi – det relationelle skift

Gestaltterapi har gennemgået en markant udvikling siden Fritz Perls’ tidlige dage. Hvor den oprindelige tilgang ofte fokuserede på individets indre processer og var konfronterende, lægger jeg som (relationel) gestaltterapeut langt større vægt på det relationelle felt – ideen om, at vi som mennesker altid eksisterer i et netværk af relationer, der påvirker og former vores oplevelse og identitet.

I dag arbejder jeg ud fra en forståelse af, at alle psykologiske fænomener – tanker, følelser, adfærd – opstår i feltet mellem mennesker, ikke blot “inde i” individet. Dette relationelle perspektiv gennemsyrer alle aspekter af mit gestaltterapeutiske arbejde.

Fra samtale til relationel opmærksomhed

I en typisk gestaltterapisession har jeg fokus til på det relationelle felt mellem klienten og mig. Når en klient fortæller om en udfordrende situation, spørger jeg ikke kun “Hvad mærker du i kroppen?”, men også “Hvad sker der mellem os lige nu, mens du fortæller mig dette?”

Dette dobbelte fokus – på både den individuelle oplevelse og på relationen – er karakteristisk for min tilgang til gestaltterapi. Jeg kan for eksempel bemærke: “Jeg lægger mærke til, at når du taler om din kæreste, begynder jeg at føle mig presset til at have svarene. Er det noget, du genkender fra relationen til din kæreste?”

Denne direkte udforskning af den terapeutiske relation – ofte kaldet “det, der er mellem os” – giver klienten mulighed for at blive bevidst om relationelle mønstre, som klienten ubevidst gentager i forskellige kontekster.

Det relationelle felt som terapeutisk fokus

Jeg ser det relationelle felt som selve grundlaget for terapeutisk forandring. Dette kommer til udtryk på flere måder i mit arbejde:

Dialogisk tilgang

I stedet for at betragte mig selv som en neutral ekspert, der “behandler” klienten, arbejder jeg med en dialogisk tilgang, hvor vi sammen skaber mening. Jeg deler åbent mine reaktioner og oplevelser: “Jeg mærker en tristhed, når du fortæller om din situation – hvordan er det for dig at høre det?” Dette skaber en autentisk relation, hvor vi begge er fuldt til stede som mennesker.

Samskabelse af kontakt

Et centralt fokus i mit arbejde er, hvordan kontakt skabes, opretholdes og afbrydes i relationen. Når jeg bemærker en pludselig distance mellem os, kan jeg gøre det eksplicit: “Jeg oplever, at noget skete mellem os lige nu – du trak dig tilbage. Lad os undersøge, hvad der skete i kontakten mellem os?”

Anerkendelse af gensidig påvirkning

Jeg ved, at min klient og jeg konstant påvirker hinanden. Jeg kan sige: “Jeg bemærker, at jeg bliver forsigtig, når du taler om din vrede. Hvad oplever du”?. En klient, som havde svært ved at mærke sin egen påvirkning på andre, fik en vigtig indsigt, da jeg delte, hvordan hans sarkasme påvirkede mig. Dette åbnede for en undersøgelse om, hvordan han ubevidst holdt andre på afstand gennem sin måde at kommunikere på.

Eksperimenter i det relationelle felt

I min praksis bruger jeg kreative eksperimenter, og i min relationelle tilgang har disse eksperimenter ofte fokus på at undersøge og udvikle relationelle mønstre.

Det relationelle perspektiv i moderne gestaltterapi

Min relationelle gestalttilgang repræsenterer en betydelig udvikling fra gestaltterapiens oprindelige form. Hvor tidlig gestaltterapi ofte fokuserede på individuel selvrealisering og kunne have en konfronterende stil, er min nutidige tilgang karakteriseret ved:

Fra intrapsykisk til intersubjektiv

Jeg har bevæget mig fra primært at fokusere på klientens indre processer til at anerkende, at psykologisk udvikling altid sker i en relationel kontekst. Problemer og løsninger findes ikke kun “inde i” personen, men i de relationelle mønstre, der omgiver dem.

Fra konfrontation til dialog

Hvor tidlig gestaltterapi kunne være konfronterende (“Hvad undgår du lige nu?”), lægger jeg mere vægt på dialog, nysgerrighed og samskabelse. I stedet for at konfrontere “modstand” udforsker jeg med respekt, hvordan klientens tilbageholdenhed måske er en beskyttende funktion.

Fra individuel til relationel awareness

For mig er awareness-begrebet udvidet fra primært at handle om individuel selv-awareness til også at omfatte relationel awareness – opmærksomhed på, hvad der sker mellem mennesker. Mit spørgsmål er ikke kun “Hvad mærker du?”, men også “Hvad sker der mellem os lige nu?”

Fra teknik til autentisk tilstedeværelse

Hvor gestaltteknikker og -eksperimenter tidligere kunne være i centrum, lægger jeg større vægt på kvaliteten af den terapeutiske relation og min autentiske tilstedeværelse. Teknikker er vigtige værktøjer for mig, men de skal tjene relationen, ikke omvendt.

At arbejde med hele mennesket i relationel kontekst

At arbejde med hele mennesket i min gestaltterapeutiske praksis betyder at:

  1. Se mennesket som relationelt væsen – vi formes i og gennem vores relationer
  2. Arbejde med det, der opstår mellem os – i terapirummet, i gruppen, i parforholdet eller i organisationen
  3. Støtte udvikling af relationelle færdigheder – evnen til at skabe og vedligeholde autentiske, tilfredsstillende relationer
  4. Fremme integration af polariteter – i individet, i parret, i gruppen og i organisationen
  5. Øge awareness på flere niveauer – fra individuel kropsfornemmelse til bevidsthed om samspilsmønstre.
  6. Skabe eksperimentelle rum – hvor nye måder at være i relation på kan opleves og undersøges

For mig er gestaltterapi således ikke blot en tilgang til individuel terapi, men en relationel filosofi, jeg kan anvende i mange sammenhænge – fra dybe personlige forandringsprocesser til omfattende organisatoriske forandringer. Mit grundlæggende princip forbliver det samme: vi mennesker kan kun forstås og udvikles i relation til hinanden og vores omverden.

Forfatter

Anette Krogh
Anette har gennem mange år arbejdet som privatpraktiserende psykoterapeut primært med parterapi, individuel terapi, familieterapi og sexologisk rådgivning. Desuden arbejder hun i forskellige institutioner og organisationer som supervisor og proceskonsulent.

Andre indlæg i kategorien

Sexologi og parterapi – en stigende efterspørgsel

I de senere år har jeg lagt mærke til en markant stigning i efterspørgslen efter parterapi kombineret med sexologisk rådgivning. Dette fænomen afspejler en større åbenhed omkring parforholdets udfordringer og en anerkendelse af, hvor central seksualiteten er i mange...

Integration af sexologi i psykoterapeutisk praksis

Mange psykoterapeuter kommer i tvivl om deres kompetencer, når de møder seksuelle problematikker i deres praksis. Det faglige grundlag er ofte for tyndt, og deres eget forhold til seksualitet kan være uafklaret. Psykoterapeuter skylder deres klienter at opdatere deres...

Praksisbaseret evidens og feedback informed treatment

Anvendelsen af psykoterapi er i en rivende udvikling i de offentlige og private sundhedstilbud. Udviklingen bliver i stigende grad mødt med et politisk krav om evidens, kvalitet og effektivitet. Brian Sebens er udøver af psykoterapi i privat praksis og i offentlige...

Inddragelse af børn i familieterapi

Familieterapi har udviklet sig til en behandling, der er velegnet til de velartikulerede voksne, der har kompetencer til at udtrykke sig både abstrakt og reflekterende. Denne næsten ekskludering af børn i familieterapien er almindelig praksis og det er et problem....

Vigtige elementer i supervisionen

På mange arbejdspladser har man brug for støtte til udvikling af ledere og medarbejdere. Men hvordan kan man vide, hvilken form for personalestøttende metoder der er behov for? Markedet er oversvømmet med tilbud om supervision, coaching, personaletræning, mentoring...

Organisationsudvikling med fokus på samarbejde og relationer

Organisationsforandringer med anvendelse af gestalt metoden er en praktisk, handlings- og aktionsorienteret tilgang, hvor fokus er på organisationens kerneopgaver.Organisationsudviklingens felt er i konstant forandring og udvikling for at kunne leve op til...

Nye indlæg i mailboksen

Vil du modtage en mail når du udgiver nye indlæg, så skriv dig op her.