4-årig psykoterapeut uddannelse med gestaltterapeutisk specialisering

Uddannelse som psykoterapeut og gestaltterapeut
Vil du tage psykoterapeut uddannelse, hvor høj faglighed og praksisnær træning går hånd i hånd? Hos Gestaltinstituttet tilbyder vi en 4-årig certificeret psykoterapeut uddannelse, der er designet til dig, som ønsker at arbejde professionelt med psykoterapi og personlig udvikling. Uddannelsen giver dig et solidt fundament i psykoterapeutiske metoder og teorier, og kvalificerer dig samtidig til en specialisering som gestaltterapeut. Du vil undervejs modtage undervisning af erfarne fagpersoner i et stimulerende miljø, hvor teori, praksis og supervision er tæt integreret.
Læs mere om uddannelsen og dens opbygning herunder – og bliv klogere på, hvorfor vores psykoterapeutiske uddannelse er anerkendt på niveau med en mastergrad.
Optagelseskrav til psykoterapeut uddannelsen
For at blive optaget på vores psykoterapeut uddannelse skal du opfylde følgende adgangskrav:
- Du skal være fyldt 25 år.
- Du skal have en relevant uddannelsesmæssig baggrund, fx som sygeplejerske, socialrådgiver, lærer, pædagog eller lignende fagprofession.
- Du skal have minimum 3 års erhvervserfaring efter endt uddannelse.
- Du skal have gennemgået eller være i gang med et egenterapeutisk forløb svarende til mindst 20 timers individuel terapi.
Disse krav sikrer, at du har de nødvendige forudsætninger for at få mest muligt ud af din uddannelse til psykoterapeut. Er du i tvivl om, hvorvidt du opfylder adgangskravene, kan du læse mere uddybende om optagelseskrav til psykoterapeut uddannelsen her.
Psykoterapeut uddannelsens struktur og opbygning
Gestaltinstituttets psykoterapeut uddannelse varer fire år og er opbygget som en 2-årig grunduddannelse efterfulgt af en 2-årig overbygning. På grunduddannelsen får du et solidt teoretisk og praktisk fundament inden for psykoterapiens centrale metoder og principper. Du lærer at forstå og anvende de vigtigste psykoterapeutiske teknikker og tilegner dig grundlæggende færdigheder gennem træning og supervision.
På overbygningen fordyber du dig yderligere i psykoterapeutisk teori og praksis, og her får du også mulighed for at specialisere dig som gestaltterapeut. Du begynder at arbejde med egne klienter under supervision, hvilket sikrer, at du udvikler konkrete terapeutiske kompetencer i et realistisk læringsmiljø.
Læs mere om studieordningen og curriculum her og se, hvordan uddannelsen er sammensat for at sikre, at du bliver en kompetent og reflekteret psykoterapeut.
Hvad lærer du på vores psykoterapeutiske uddannelse?
På vores psykoterapeutiske uddannelse lærer du både teori og praksis, så du bliver rustet til professionelt at støtte dine klienter gennem terapeutiske processer. Du får en grundig forståelse af psykoterapeutiske metoder og lærer at anvende samtaleterapiens teknikker i praksis med enkeltpersoner, par og grupper.
Gennem realistiske træningsforløb, klientarbejde og supervision lærer du at navigere sikkert og kompetent i terapeutiske relationer, hvor empati, nærvær og faglig refleksion er centrale kompetencer. Vores uddannelse til psykoterapeut fokuserer på at udvikle dine evner til at støtte klienters personlige udvikling, håndtere komplekse følelser og skabe positiv forandring.
Vil du vide mere om, hvordan hverdagen ser ud som psykoterapeutstuderende?
Læs om studielivet på Gestaltinstituttet her.
Certificering på masterniveau (EAGT/EAP)
Gestaltinstituttets psykoterapeut uddannelse er certificeret på niveau 7 i den danske kvalifikationsramme for livslang læring. Det svarer til det akademiske niveau på en masteruddannelse og betyder, at du får en uddannelse, der både nationalt og internationalt anerkendes for sin høje faglighed og kvalitet.
Når du afslutter vores certificerede psykoterapeut uddannelse, har du mulighed for at blive medlem af relevante brancheorganisationer som Dansk Psykoterapeutforening. Din certificering (EAGT/EAP) er en garanti for, at uddannelsen opfylder høje faglige og etiske krav, hvilket sikrer dig en stærk position på arbejdsmarkedet som psykoterapeut.
Karriere som psykoterapeut – hvad kan du efter uddannelsen?
Med en certificeret uddannelse som psykoterapeut åbner der sig mange muligheder for dig på arbejdsmarkedet. Du kan starte egen praksis som selvstændig psykoterapeut, hvor du arbejder med individuel terapi, parterapi eller gruppeterapi. Derudover kan du finde ansættelse inden for sundhedsvæsenet, sociale organisationer, private virksomheder, eller som konsulent i personaleudvikling og supervision.
Uanset hvilken vej du vælger, giver din psykoterapeutiske uddannelse dig de nødvendige kompetencer til professionelt at støtte mennesker i deres udvikling, trivsel og relationer.
Du kan læse mere om mulighederne for specialisering og karriereveje på siden om psykoterapeut og gestaltterapeut med speciale.
Vores undervisere – faglig ekspertise og erfaring
På Gestaltinstituttets psykoterapeut uddannelse bliver du undervist af erfarne fagpersoner, der selv er certificerede psykoterapeuter med mange års praksiserfaring. Vores undervisere har bred ekspertise inden for områder som individuel terapi, parterapi, gruppeterapi og supervision, og de har dyb indsigt i både psykoterapeutisk teori og praksis.
Du får løbende sparring og supervision fra underviserne, som følger din faglige og personlige udvikling tæt gennem hele uddannelsen. De sikrer, at du får en solid og realistisk træning, så du føler dig klar til selvstændigt at varetage psykoterapeutisk arbejde efter endt uddannelse.
Du kan møde vores dygtige undervisere og læse mere om deres baggrunde her.
“Vi tager os selv alvorlige som uddannelsesinstitut, og vi garanterer et højt uddannelsesniveau”
Gestaltterapeut uddannelse – en specialisering i uddannelsen
Selvom vores psykoterapeutiske uddannelse først og fremmest er målrettet dig, der ønsker en bredt funderet psykoterapeut uddannelse, tilbyder Gestaltinstituttet også en specialisering i gestaltterapi. Gestaltterapi er en anerkendt psykoterapeutisk retning, der fokuserer på nærvær, dialog og relationelle processer. Det handler om at støtte klienter til øget selvindsigt, personlig udvikling og en dybere forståelse af deres egne følelser og relationer.
På uddannelsens overbygning har du mulighed for at fordybe dig i gestaltterapiens metoder og værdier og anvende dem i arbejdet med dine klienter. Specialiseringen styrker dine terapeutiske færdigheder og giver dig en ekstra dimension i dit professionelle arbejde.
Hvis du vil vide mere om gestaltterapi, kan du læse en mere udførlig introduktion på siden Hvad er gestaltterapi?.
Studie- og træningsgrupper i en gestaltorienteret uddannelse til psykoterapeut
Studie- og træningsgrupper er en essentiel del af Gestaltinstituttets psykoterapeut uddannelse. Grupperne fungerer som et støttende læringslaboratorium, hvor de studerende både arbejder med deres personlige udvikling og træner deres færdigheder i praksis.
I grupperne får de studerende mulighed for at udforske og udvikle deres terapeutiske selvrefleksion, opmærksomhed og selvstøtte. Det relationelle aspekt spiller en central rolle, hvor de lærer at styrke terapeutiske relationer og dialoger, samtidig med at de opnår en dybere forståelse for gruppedynamikker og processer.
Denne træning skaber en unik mulighed for at integrere teori og praksis i et trygt og støttende miljø. Ved at deltage i studie- og træningsgrupperne opnår de studerende praktisk erfaring, der forbereder dem til arbejdet som gestaltterapeut i både individuelle og gruppebaserede terapeutiske forløb.
Din personlige udviklingsplan
Som studerende bliver du både støttet og udfordret gennem uddannelsen, både af dine medstuderende og af dine undervisere. Hvert hold har tilknyttet en holdleder, der viser vejen i dialog med dig.
Du udarbejder en personlige udviklingsplan efter hvert modul, hvor du:
- Evaluerer dig selv efter hvert modul
- Reflekterer over din egen personlige vækst og udvikling
- Reflekterer over dig selv i relation til andre
- Reflekterer og sætter mål for din egen udvikling og vækst
- Reflekterer og igangsætter handlinger for at nå dine mål.
Det giver holdleder og undervisere mulighed for at følge din udvikling og vækst og støtte, vejlede og udfordre dig i din videre proces.
De personlige udviklingsplaner indgår også som vigtigt elementer i dine skriftelige afleveringer.
Supervision under din uddannelse til psykoterapeut
Supervision er en hjørnesten i Gestaltinstituttets psykoterapeut uddannelse og et etisk imperativ for alle gestaltterapeuter, uanset erfaring. Det er vores klare holdning, at supervision sikrer høj faglig kvalitet og kontinuerlig udvikling i arbejdet som gestaltterapeut.
Som en del af vores gestaltterapeut uddannelse modtager du både direkte og indirekte klinisk supervision på dit terapeutiske arbejde i løbet af 3. og 4. studieår. Supervisionen er en integreret del af uddannelsen, og omkostningerne er inkluderet i uddannelsesafgiften.
Når supervision foregår i gruppe, sikrer vi, at alle roller, ansvar og inddragelse er tydeligt defineret og aftalt på forhånd. Dette skaber et trygt og professionelt miljø for både studerende og supervisor.
Alle vores supervisorer er kvalificerede gestaltterapeuter med omfattende erfaring og mindst halvandet års specialiseret uddannelse i supervision, godkendt af Gestaltinstituttet. Supervisorerne evaluerer dit arbejde som led i vores kvalitetssikring, så du får konstruktiv feedback og mulighed for at udvikle dig fagligt.
For at opretholde den højeste grad af professionalisme kan en supervisor ikke samtidig fungere som terapeut for studerende, der er under uddannelse. Vi sikrer derfor altid, at underviserens rolle og tilknytning til uddannelsesstedet er åben og gennemsigtig.
Supervisionen på Gestaltinstituttet er designet til at give dig den nødvendige støtte og vejledning til at styrke dine kompetencer som psykoterapeut og gestaltterapeut, så du kan levere terapi på et højt fagligt og etisk niveau.
Klienttræning som del af en psykoterapeut uddannelse
Under Gestaltinstituttets psykoterapeut uddannelse er klienttræning en central del af din udvikling som terapeut. På 3. og 4. studieår får du praktisk erfaring med at arbejde med egne klienter, hvilket er afgørende for at koble teori og metode med praksis. Denne træning er en vigtig del af din vej mod at blive en kvalificeret gestaltterapeut.
Som studerende er du ansvarlig for at finde og arbejde med træningsklienter både i undervisningen og i din egen praksis. For at opfylde kravene til klienttræning skal du:
- På 3. studieår gennemføre 20 sessioner med træningsklienter.
- På 4. studieår gennemføre 22 sessioner med træningsklienter.
- Have mindst én caseklient med minimum 8 terapisessioner samt arbejde med mindst 5 forskellige træningsklienter i forløb som en del af den kliniske eksamen.
Klienttræningen dokumenteres skriftligt og suppleres med indirekte supervision, så du kan få feedback og forbedre dine terapeutiske færdigheder.
Formålet med klienttræningen er at give dig praktisk erfaring i et kontrolleret og støttende miljø. Dette gør dig i stand til at udvikle din egen unikke terapistil og forberede dig til arbejdet som psykoterapeut.
Uddannelsesrettet individuel terapi som en del af en psykoterapi uddannelse
En vigtig del af uddannelsen til psykoterapeut på Gestaltinstituttet er den uddannelsesrettede individuelle terapi. Denne personlige terapi giver de studerende en unik mulighed for at opleve psykoterapeutisk praksis fra klientens perspektiv, hvilket styrker både den faglige og personlige udvikling.
Formål med uddannelsesrettet individuel terapi:
- At træne den studerende i at forstå og mærke, hvordan centrale begreber i psykoterapi udfolder sig gennem praksis.
- At give indsigt i egne psykoterapeutfaglige, relationelle og eksistentielle problemstillinger, som er vigtige for at udvikle sig som terapeut og menneske.
- At opleve, hvordan en erfaren terapeut arbejder, gennem mesterlære i praksis.
Som en del af denne proces skal den studerende dokumentere 40 timers individuel terapi fordelt over de fire studieår (10 timer pr. år). Dette er ikke inkluderet i uddannelsesafgiften og skal betales særskilt. Gestaltinstituttet stiller en liste til rådighed over godkendte gestaltterapeuter, der opfylder kravene fra DPFO/EAGT.
Terapi i storgruppe og individuelle sessioner
Ud over individuel terapi vil den studerende også modtage terapi i en storgruppe, hvor individuelle sessioner udføres foran gruppen. Dette inkluderer arbejde med individuelle, par-, familie- eller gruppeterapeutiske processer. Her er roller og rammer tydeligt defineret for at sikre læring og respekt for alle deltagere.
Etik og gennemsigtighed
For at opretholde et højt etisk niveau gælder følgende:
- Undervisere, eksaminatorer og censorer kan ikke fungere som individuelle terapeuter for studerende.
- Underviserens tilknytning til uddannelsesstedet skal være åben og tydelig.
- Supervisor og terapeutrollerne skal adskilles, så den studerende oplever en klar og professionel ramme.
Den uddannelsesrettede individuelle terapi er en essentiel komponent i Gestaltinstituttets psykoterapi uddannelse, der giver de studerende mulighed for at udvikle både deres faglige kompetencer og personlige forståelse af terapiprocesser.
Din vej til en certificeret psykoterapeut uddannelse
Hos Gestaltinstituttet får du en psykoterapeut uddannelse, der kombinerer teori, praksis og personlig udvikling på højeste niveau. Uddannelsen er designet til at give dig både de faglige og relationelle kompetencer, du har brug for til at arbejde professionelt som psykoterapeut og gestaltterapeut.
Kontakt os for mere information, eller book en personlig samtale for at afklare, hvordan vores uddannelse kan hjælpe dig med at nå dine mål.
Læs mere om uddannelsen og tilmeld dig her →
Her kan du læse mere om vores studieforberedende kursus, der er adgangsgivende til uddannelsen.
Her kan du tilmelde dig vores gratis informationsmøder, workshops og én-til-én infomøder
Her kan du se en studieordningen og en samlet oversigt over modulerne.
Randers 2025/2026
Studiestart 15. august 2025
Niels Brocks Gade 8, 3, 8900 Randers
Ny uddannelse starter 15. august 2025.
Der er undervisning på følgende datoer:
MODUL 1: 15. – 17. august 2025
MODUL 2:12. – 14. september 2025
MODUL 3:03. – 05. oktober 2025
MODUL 4:07 – 09. november 2025
MODUL 5:05. – 07. december 2025
MODUL 6:16. – 18. januar 2026
MODUL 7:06. – 08. marts 2026
MODUL 8:10. – 12. april 2026
MODUL 9:05. – 07. juni 2026
Pris
OBS:
Priserne reguleres med fem-seks procent hvert år. Derfor er prisen på tredje og fjerde år ikke oplyst.
Læs i vores FAQ hvad beløbene dækker og ikke dækker.
Vi skriver kontrakt for to år ad gangen.
Første og andet studieår – og tredje og fjerde studieår.
Prisen for første og andet studieår (2025 / 2026) er:
Første studieår: 55.000,- kroner.
Andet studieår: 57.000,- kroner.
Der er mulighed for betalingsordninger, kontakt Anette Krogh.
Læs mere om Bruttolønsordningen her, hvor du kan spare op til halvdelen af dine udgifterne til uddannelsen.
Læs mere om Kompetencefonden her, hvor du kan søge om fondsstøtte.